Щастието вече може да се купи!
Бижута BRUTAL - Уникални бижута с диаманти - Борса за Диаманти и Скъпоценни камъни

Диамант - Бижутерска къща Папазян Даймънд

Диамант

Историята на диаманта се пише от древността. Започната преди пет хилядолетия, тя още не е завършена. Рядък, тайнствен камък - талисман в Индия (индийците са смятали, че той е образуван от "петте начала на природата" - земя, вода, небе, въздух и енергия), синоним на богатство и разкош в целия свят, ценен съвременен материал за промишлеността.

При описване на диаманта многократно се използва определението "най" - най-твърд, най-блестящ, най-устойчив, най-скъп, най-ярък. Необикновените му свойства са в основата на много легенди и поверия. Той символ на твърдост, храброст, безстрашие, символ на победа.

Наименованието диамант произлиза от латинското adiamenten, съзвучно с гръцкото адамас, означаващо "непобедим".

Диамантът има прост химичен състав - C (кристален въглерод). Той е полиморфна модификация на въглерода, другата е графит. Като примеси в него могат да присъстват общо до 4%. Преобладаващи форми са октаедти, ромбододекаедри, кубове и техните комбинации.

Твърдостта на диаманта по Моос е 10, но абсолютната му твърдост превишава корунда 150 пъти и кварца 1000 пъти. Това се използва при направата на абразивни материали. Температурата на топене на диаманта е 3700-4000 C. Диамантът е изключително устойчив минерал - не се разтваря от киселини и смесите им, не реагира и с основи.

Диамантите биват идеално прозрачни, полупрозрачни и непрозрачни, което зависи от структурата, примесите, включенията, плътността на оцветяването им. Цветът на диамантите е различен - безцветни и с различни оттенъци - небесносини, жълти, зелени, розови, червени, кафяви и др.

Оценката на цвета се извършва от опитен специалист, който има на разположение еталонна колекция.

Някои от големите диаманти имат своя история, често свързана с много пролята кръв, човешки съдби, с промяна на историята на цели народи.