15% намаление
на всички бижута
Бижута BRUTAL - Уникални бижута с диаманти - Борса за Диаманти и Скъпоценни камъни

Скъпоценен камък Смарагд - Бижутерска къща Папазян Даймънд

Смарагд

Смарагдът е един от най-красивите и ценени в древността скъпоценни камъни. По цена се класира на четвърто място след диамантите, рубините и перлите, но често някои смарагди струват по-скъпо от диамантите. Той е най-ценният от групата на берила.

Наименованието смарагд идва от древността и претърпява много промени.

Най-много се ценят тези с дълбок, наситен и равномерен зелен цвят. Най-прозрачните смарагди, без включения, са от най-високо качество и най-скъпоструващите, но обикновено в тях се наблюдават газови, газово-течни и минерални включения, микропукнатини, които понижават качеството.

Прозрачните смарагди се фасетират степенчато, правоъгълно, смарагдово, като "каре", по-рядко брилянтово. Като специално смарагдово фасетиране се приема осмоъгълното степенчато. Полупрозрачните се обработват като кабошони.

Смарагдите в природата обикновено се срещат като дребни кристалчета, но понякога се намират и по-едри екземпляри. В България, смарагди са намерени в Рила, но те имат само минералогично знащение и се намират в природозащитен район. Твърдост на смарагда е 7,5-8, плътност - 2,6-2,9 g/cm.

15% отсъпка за всички бижута