Щастието вече може да се купи!
Бижута BRUTAL - Уникални бижута с диаманти - Борса за Диаманти и Скъпоценни камъни

Скъпоцени камъни Перли - Бижутерска къща Папазян Даймънд

Перли

Перлите са смес от арагонит - 82- 96 %, конхиолин (органично вещество) - 3-13 %, вода - 3-4 %, образувани в мида. Думата перла произлиза от старофренското "перна" - наименование на голяма раковина. Образуването на перлите е свързано с нарушаване на нормалния живот на мидите. При попадане на чуждо тяло - песъчинка, късче от черупка, дребно насекомо в мидата, тя започва да го изолира. Около чуждото тяло се образува перлена торбичка. По вътрешната и повърхност се отделя седеф във вид на сферични слоеве, изградени от тънки пластини арагонит, ориентиран перпендикулярно на слоевете.

Цветът на морските перли е бял, жълт, кремав, розов, небесносин, червен, черен. Той зависи от състава на морската вода, количеството на органични примеси.

Твърдостта на перлите е 3,5-4,5. Формата на перлите е различна - правилна, сферична, полусферична, продълговата, капковидна, неправилна.

Бижутерите измерват масата на перлите в гранове. Един гран е равен на 0,25 карата.

От дълбока древност перлите се използват за скъпи украшения. Непрекъснато растящото търсене на перли е довело до тяхното изкуствено отглеждане. Култивираните перли не са имитация, а природно естествено образувание, възникнало с помощта на човека.