Щастието вече може да се купи!
Бижута BRUTAL - Уникални бижута с диаманти - Борса за Диаманти и Скъпоценни камъни

Скъпоценен камък Рубин - Бижутерска къща Папазян Даймънд

Рубин

Наименованието рубин се получава от латинското rubeus - червен. Цветът на рубина варира в различни оттенъци на червеното. Често той е оцветен неравномерно, петнисто, секторно, ивичесто. Той е с твърдост 9, плътност 3,97-4,05 g/cm, стъклен блясък, често се наблюдава отделност, има неравен до мидест лом, крехък е.

Рубините се фасетират степенчато или комбинирано, като се отчита яркия им блясък и цвета. Обикновено, долната част се фасетира брилянтово, а горната - степенчато. Непрозрачните камъни с ефекти на астеризъм и котешко око (с включения от иглички рутил или малки каналчета) се шлифоват като кабошони, а много мътните и напукани - като топчета или топчета за огърлици. Едрите рубини се срещат по-рядко от диамантите и се съхраняват в големи музеи и в държавни национални колекции.

Често рубините, както и диамантите, имат своя история. Най-едрият бижутерийен рубин (400 карата) е намерен в Бирма и впоследствие разцепен на три части. Рубинът може да се сбърка с червен шпинел, гранат, турмалин, топаз.

Като цена, рубинът е в топ 5 на скъпоценните камъни.