Щастието вече може да се купи!
Бижута BRUTAL - Уникални бижута с диаманти - Борса за Диаманти и Скъпоценни камъни

Скъпоценни камъни Гранати - Бижутерска къща Папазян Даймънд

Гранати

Гранатите са група минерали, които кристализират в еднакви форми, имат сходни свойства и различен цвят. Гранатът е червен като зърната на “финиковата ябълка“ - гранатово дърво (нар). Кристалите на червения гранат наподобяват червените зърна на нара. Нямат цепителност, имат мидест лом, крехки са, твърдост 6,5-7,5. Гранатите от древността са ценени и обичани камъни.

Гранатите са представени от няколко минерални вида:

Пироп - най-известен и най-красив гранат. Той е рубинено червен цвят. Пиритът е магнезиевата разновидност на граната. Твърдостта му е 7-7,5.

Родолит - розова разновидност на пиропа. Наименованието му идва от гръцкото родон-цвят на роза. Чистите родолити са с ярък червено розов до тъмен пурпурен оттенък. Среща се като добре оформени кристали с големина до 2см.

Алмандин - най-разпространеният ювелиран гранат. Наименованието му произлиза от местността Алманда в Средна Азия, място, където в древността са се обработвали скъпоценни камъни. Цветът му варира от червен до виолетов, почти черен, непрозрачен. Трудно се различава от пиропа. Твърдостта на алмандита е 7,5. Едри кристали се срещат рядко, като обикновено са до 5-6см.

Спесартин - наречен така по мястото на намиране - Шпесарт в Бавария. Цветът му е розов, оранжев, кафяво-червен. Спесартинът е с твърдост 7-7,5. Размерите на бижутерийните кристали са незначителни, но има уникални кристали от Мадагаскар и Бразилия с маса повече от 100 карата.

Гросулар - Grosolar е наименуван така по асоциация с цвета на цариградското грозде - лат. grossularia. Цветът му е зелен, зеленикавожълт, меднокафеникав. Твърдост 7-7,5. При гросулара може да се отделят няколко вида:

  • Тсаворит (цаворит) - открит през 1968г. в Танзания и Кения. Той е безцветен до бледозелен на цвят.
  • Лейкогранати - безцветни гранати. Намират се в Канада, САЩ, Мексико.

Хесонит - кафяв или медножълт на цвят - като цвета на канелата. Твърдостта му е 7,5. Използват се за бижутерийни цели само зелените и розовите разновидности.

Уваровит - рядко срещаща се тревистозелена разновидност на граната. Смарагдовият цвят се дължи на хрома в състава му. Среща се като дребнозърнести агрегати и малки друзи с размери до 2-3см. По-едри кристали се намират много рядко. Твърдостта му е 7.

Андрадит - калциевата разновидност на граната. Самият минерал не представлява интерес за бижутерийната промишленост, а някои негови разновидности:

  • Демантоид - най-ценният от групата на граната със жълтеникъв, фъстъчен, смарагдов цвят и кафеникав оттенък, прозрачен. Наименованието му произлиза от немското diamant - диамант, вследствие на силната игра и блясък на фасетираните камъни. Понякога го наричат уралски или сибирски хризилит, уралски смарагд. Среща се като дребни овални зърна с размери от десети на милиметъра до 10 см. Едри кристали се срещат рядко. В частни колекции и музеи се съхраняват демантоиди с маса 10-16 карата. Твърдостта му е 6,5-7. Демантоидът се фасетира брилянтово, степенчато. Камъните с дефекти се обработват като кабошони.
  • Топазолит - разновидност на андрадита, прозрачен с жълт, лимоненожълт, медножълт цвят. Прилича на жълтия топаз, откъдето произлиза и наименованието му. Твърдостта му е 6,5-7. Рядко се използва в бижутерията. Образува дребни кристали до 2-3 карата. Намира се в Италия, Швейцария.
  • Меланит (шорломит) - черна разновидност на андрадита, съдържаща титан. Наименованието му произлиза от гръцкото мелас - черен. Използсва се за направа на черни траурни украшения. Намират го в Италия, Германия, САЩ, Франция.